Röd Hirs - Spannmål
Hirs är en av de mest uråldriga odlade växterna i Eurasien. Hirs började först odlas för cirka 7000 år sedan, och detta är en värdefull sädesslag. Kornet (som kallas hirs) används för att göra soppor, gröt och andra kulinariska produkter; det är ett värdefullt foder för fjäderfä. Växtsäsongen varar från 60 till 120 dagar. Växten är thermofil och motståndskraftig mot torka, liksom mot salinisering av jorden, men tål inte sura jordar. Avkastningen är 1417 centner per hektar. Halmen och den gröna massan används som foder till boskap. I Ryssland odlas den främst i de torra regionerna i Volga och Centrala Svartjordregionerna. Nästan glutenfri, därför kan den rekommenderas för personer som lider av celiaki, en medfödd sjukdom orsakad av proteinintolerans mot vissa sädesslag. Hirs stimulerar blodbildning. Hirsgröt rekommenderas vid hypertoni och sjukdomar i det kardiovaskulära systemet.